Martien Ockeloen

Beelden van Martien Ockeloen

Over het werk

Bij voorkeur werk ik in steen, zowel in marmer en kalksteen als in de hardere steensoorten zoals hardsteen en graniet. De laatste jaren heb ik een speciale voorliefde ontwikkeld voor Noorse labradorsteen 'Larvikiet', een soort graniet die gewonnen wordt in de buurt van Larvik in Noorwegen. Deze steensoort komt zowel ruw gehakt als donker gepolijst goed tot zijn recht, en hij behoudt ook als hij buiten staat zijn glans. Daarnaast maak ik van tijd tot tijd ook beelden en reliŽfs van brons.

Mijn streven is de steen door de vormgeving als het ware tot leven te wekken. Dat gebeurt door de vormen van binnenuit spanning te geven. Het zien van een beeld kan voor de toeschouwer een welhaast lijfelijke ervaring zijn. Je moet kunnen voelen dat er krachten aan het werk zijn geweest die de vorm tot stand hebben gebracht.

Belangrijk is de relatie van het beeld tot zijn omgeving. Een beeld doet iets met de omringende ruimte; een verstilde aanwezigheid zichtbaar gemaakt door het altijd wisselende licht. Het beeld vanuit die verstilling tot spreken te brengen, is wat ik in mijn werk nastreef.